h1

Kokkekunster og slik….

31. oktober 2010

Dakos fra KretaDyktige kokker produserer det de kaller komposisjoner og  jeg kaller matretter, men uansett navn på produktet slutter de aldri med å imponerer meg. Personlig setter jeg mest pris på smaker i en matrett og selve presentasjonen syntes jeg egentlig er noe dill. Kvalitetsmat smaker alltid godt. Det være seg om den inntaes på en fancy gourmetrestaurant i Bygdø Alle, en sliten havnekneipe i Amsterdam eller i en landsby oppe i fjellene på Kreta. Kjærlighet til råvarer, lokale tradisjoner samt ekte matglede bidrar til at en kan få noen utrolige matopplevelser på de merkeligste steder. Under kommer en oversikt over de beste måltider jeg har spist samt sted for måltidet:

L’ escargot, Munkedamsveien, Oslo. Desverre ble denne restauranten nedlagt i finanskrisen for endel år siden, men de serverte i sine glansdager de nydeligste sneglene som noensinne er blitt/vil bli servert i Oslo. Kan fortsatt drømme meg bort noen minutter med å tenke på deres fantastiske hvitløkssnegler. Jaggu synd at en ikke kan tilbrede de brune sneglene i hagen til noe fornuftig.

Pollis Restaurant, Afrata ved Platanias, Kreta. En liten landsbyrestaurant hvor jeg droppet innom ved en tilfeldighet. Eller tilfeldighet og tilfeldighet var ute på biltur og ble tissetrengt  så stoppet på en liten landsbyrestaurant hvor en måtte spise for å bruke toalettet. Lite offer der og da så bestilte likeså greit full kretiansk lunch der. Lettere sagt enn gjort da stedet ikke hadde noen meny en kunne bestille fra, så ba innehaversken om å bare servere oss noe god mat. Fikk da servert en kretisk spesialitet dakos, etterfulgt av trekull grillede lammekoteletter og sprøgrillet lammelever. Sammen med en fantastisk utsikt, noen iskalde Mythos samt hyggelig selskap gjorde dette til en virkelig kulinarisk opplevelse.

The Fat Duck, Windsor, England. En restaurant som nå har noen stjerner i guide Michellin, men som når jeg var der vel bare var en meget god lokal restaurant. Ligger ikke så langt fra Heathrow flyplass og Windsor Castle i et typisk gammelt engelsk viktoriansk hus. Hadde en femretters der som ikke kan beskrives, ei heller prisen for den. Men for en opplevelse. Jeg vil anbefale alle ders som elsker mat å besøke en restaurant med Michellinstjerner minst en gang hvert 5-10 år. Dyrt ja, men dere får en totalopplevelse som er et minne for livet.

Ingebjørgs kjøkken, Setesdalen, Norge. Se for dere settingen. En høstdag hvor en starter med en fjelltur opp til en gammel støl langt inne på Setesdalsheia kl 07:00. Fremme på stølen kl 13:00 og en kjapp kaffe og noen skiver med brunost der oppe før kursen settes ned i dalen igjen. Tenk deg da å komme frem til en timret setesdalsgård med litt tung høstskodde, neste litt trolsk, werenskjoldsk stemmning. Ingebjørg som bodde på gården og hadde vært med på turen setter starter igang med å koke noen poteter og litt kålrot, lager hvit saus og henter et røkt fenalår(laget på setesdalsmåten). Tar så å kutter endel gode stekskiver av fenalåret og steker dem i meierismør i jernstekepannen. Litt over en halv time etterpå kommer det en åpenbaring av et måltid. Om det finnes noe som heter en himmel så er himmelsk det nærmeste ordet jeg kan bruke for å beskrive dette måltidet. Tenk noe så enkelt og raskt å tillage kan smake så godt. Tror faktisk jeg rangerer dette som mitt beste måltid ever. Takk til Ingebjørg for denne kulinariske opplevelsen.

Mammas mat. Enhver mann har den maten en vokste opp på som sin favorittmat, så denne er selvsagt på alle lister.

For se som føler at de ikke helt får til dette med matlaging har dere her første video i et grunnkurs i matlaging for menn:

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: